Europska komisija iznijela je nove prijedloge u sklopu strategije „European Green Deal“ za  poticanje mjera pomoću kojih bi održivi proizvodi postali standard u EU te za jačanje položaja potrošača u zelenoj tranziciji.

Digitalna putovnica za proizvode

Prijedlog Uredbe o ekološkom dizajnu za održive proizvode (Regulation on Ecodesign for Sustainable Products) planira osigurati da sva fizička roba koja se stavlja na EU tržištu postane više eko-friendly, održivija i energetski učinkovitija kroz cijeli svoj životni ciklus, od dizajna do trenutka kada postane otpad.

Predlaže se uvođenje strožih uvjeta pri dizajniranju proizvoda s naglaskom na izdržljivost, popravljivost, lakoću održavanja, reciklabilnost, a za određene proizvode uvesti će se i Digitalna putovnica.

Tekstilna industrija

Predstavljena je i nova strategija za tekstilnu industriju „EU strategy for sustainable and circular textiles“ koja bi do 2030. osigurala da su svi tekstilni proizvodi plasirani na EU tržištu reciklabilni, da imaju dug životni vijek i da ne sadrže opasne materijale.

Konkretne mjere uključivati će uvođenje Digitalne putovnice za proizvode, propisane uvjete za ekološki dizajn, pravila za jasnije označavanje proizvoda i obaveznu proširenu odgovornost proizvođača.

Građevinski sektor

Treći set prijedloga tiče se građevinskog sektora točnije revizije Uredbe (EU) 305/2011 kojom je regulirano stavljanja na tržište građevnih proizvoda. Novim prijedlogom Uredbe  planira se ojačati EU tržište građevinskog materijala i postaviti regulatorni okvir kojim bi se ujednačili standardi za građevinske materijale i prakse unutar EU-a.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment