UK kompanija Symphony Environmental koja proizvodi okso-biorazgradivu plastiku, izgubila je tužbu na Europskom sudu pravde (ECJ) u kojem je od Europskog parlamenta, Vijeća Europske unije i Europske komisije tražila odštetu za izgubljenu dobit nakon što je njezin proizvod d2W zabranjen temeljem EU Direktive o plastici za jednokratnu upotrebu.

Zabrana zbog Direktive o plastici za jednokratnu uporabu

Direktiva o plastici za jednokratnu uporabu zabranjuje stavljanje na tržište okso-razgradive plastike pa je Symphony tražio 82 milijuna funti za narušavanje ugleda i gubitak vrijednosti tvrtke. Umjesto toga, Symphony će sada još morati platiti troškova sudskog procesa.

Presudno istraživanje Eunomije o oxo-plastici

Sud je odbacio sve argumente Symphonyja, rekavši da su institucije EU pratile istraživanje konzultantske tvrtke Eunomija čiji je zaključak da se okso-biorazgradivi materijali ne mogu lako odvojiti od druge plastike čime joj smanjuju mogućnost recikliranja.

Sypmhony: Za zabranu nema znanstvenih dokaza

Tvrtka je odluku Suda komentirala rekavši da je Symphony izgubio tužbu za odštetu jer dužnosnici i političari EU mogu donositi propise bez procjene utjecaja na okoliš te mogu ignorirati industrijske standarde. Nadalje Symphony tvrdi da su institucije EU-a djelovale izvan svojih ovlasti zabranjujući njihov proizvod bez odgovarajućih znanstvenih dokaza.

Međutim, predsjednik suda Marc Van der Woude i drugi suci presudili su da nijedna od radnji tijela EU nije bila neprimjerena. Za razliku od stajališta Suda, tvrtka Symphony drži da se njihov proizvod d2W može ispravno biorazgraditi bez ostavljanja mikroplastike čime smanjuje štetu u okolišu.

Link na izvorni članak.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment