O kronologiji događanja koja su prethodila prvoj tužbi Europske komisije protiv Republike Hrvatske iz 2018. godine u slučaju tzv. Crnog brda u Biljanima Donjim i presude Europskog suda iz svibnja 2019. kojom je zaključeno da je tužba Komisije osnovana i da Hrvatska nije ispunila svoje obaveze prema Okvirnoj direktivi o otpadu, pisali smo prije dvije godine. Kako se ni nakon presude Europskog suda ništa konkretno nije riješilo po pitanju Crnog brda, Komisija je u rujnu 2021. god. uputila službenu opomenu Hrvatskoj zbog nepoštivanja presude Suda Europske unije.

Druga tužba Europske komisije

Kako očigledno niti ova opomena nije urodila plodom, Komisija je u veljači ove godine predmet vratila Sudu Europske unije s obrazloženjem „More than three years after the judgment, Croatia has not taken any tangible steps: the abandoned waste  creates health and environmental risks. It is not clear how the waste will be disposed of and when the site will be cleaned.“ Ova druga tužba mogla bi za razliku od prve u kojoj je Hrvatska samo platila troškove postupka u nepoznatom iznosu rezultirati  financijskim sankcijama.

Nusproizvod, otpad, mineralna sirovina, nusproizvod…?

Podsjetimo da su u trakavici oko Crnog brda odnosno prepiskama Komisije i državnih tijela RH koja su trajala u periodu od 2013. do 2019. naša tijela u više navrata u pokušaju da riješe problem s Komisijom iznosila različita stajališta odnosno kategorizacije troske odložene u Biljanima Donjim. Prvo su tvrdili da je riječ o nusproizvodu, a ne otpadu, potom da je ipak riječ o otpada, nakon toga da ta troska nije otpad, već mineralna sirovina, da bi se na kraju ponovo vratili na argumentaciju da je riječ o nusproizvodu. (??!!!).

Ipak nije mineralna sirovina

Nakon presude Europskog suda, aktivnost koju je provelo nadležno Ministarstvo nakon prve sudske odluke bilo je angažiranje tvrtke  ASCON INSTITUT d.o.o. za „vještačenje na okolnost mogućnosti uporabe talioničke troske u građevinarstvu, odložene na lokaciji Biljane Donje“. O rezultatima ovog vještačenja nema informacija na službenim stranicama Ministarstva gospodarstva. Jedinu informaciju na webu o ovoj temi pronašli smo u članku objavljenom na portalu 057info.hr u kojem se prenosi izjava državnog tajnika Mile Horvata „Na temelju izvješća od 5. srpnja 2022. godine o vještačenju legure odložene na lokaciji Crno Brdo, koje je izradilo društvo Ascon Institut d.o.o. iz Velike Košnice, proizlazi da je trosku odloženu u Biljanima Donjim moguće koristiti s drugim materijalima, a ne samostalno, zbog čega se ona više ne smatra mineralnom sirovinom, te je u tijeku određivanje daljnjih aktivnosti i dinamika postupanja“. Eto, nakon što je na temelju izvještaja Hrvatskog geološkog instituta i vještačkog mišljenja Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta iz lipnja 2018. te mišljenja Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta od 27. travnja 2018., utvrđeno da navedenu trosku valja smatrati mineralnom sirovinom sada je utvrđeno da sporna troska ipak nije mineralna sirovina.

Što je slijedeće? Kako je rekao državni tajnik zadužen za postupanje s otpadom „u tijeku je određivanje daljnjih aktivnosti i dinamika postupanja.“  Ili u prijevodu, ministri i državni tajnici prolaze, a Crno brdo ostaje.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment