Kompanija DS Smith, koja djeluje i u  RH (tvornica papira u Belišću) u suradnji s organizacijom  YouGov provela je istraživanje o „hard to recycle“ predmetima koji najčešće završe u kontejneru za otpadni papir, a koji prave probleme u procesu recikliranja. Podaci su dobiveni  analizom procesa u postrojenju za recikliranje papira Kemsley, najvećeg takvog pogona u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Plastika i ljepilo

Najveće problem u reciklaži predstavljaju kuverte s plastičnim prozorom jer zahtjevaju prethodnu separaciju te sadrže ljepilo koje može utjecati na kvalitetu recikliranog proizvoda. Sličan problem predstavljaju i papirne koverte sa zračnim jastučičima iako su ona zastupljene u puno manjoj količini.

Višeslojna ambalaža

Drugi najčešći predmet koji predstavlja 38% problematičnog materijala su posude za hranu. Iako veliki dio posuda izgleda kao da su napravljene od čistog kartona, većina ih je laminirana, tj. sadrži tanke slojeve plastike koji se u procesu separacije jako teško odvajaju od papirnatih slojeva.

Premazi

Slična situacija je s voštanim i silikonskim papirom koji se obično koristi za zamatanje masne hrane, kao što je primjerice maslac, gdje premaz onemogućuje efikasno izvlačenje celuloznih vlakana. Neke kompanije su razvile rješenja za taj problem poput Amcor-a koji je napravio omot za maslac od 100%-tnog papira koji se može kompostirati. Posude za hranu napravljene od čiste papirnate pulpe također predstavljaju problem jer su vlakna u pulpi obično preslaba za reciklažu.

Coffee to go in trash

Ostatak zalutalih predmeta predstavljaju tube za čips i druge proizvode koji su načinjeni od materijala koji sadrži više od 50 % nepapirnate komponente,  višeslojna ambalaža za kavu, jednokratne čaše za pića i omoti od sendviča. Oni su većinom laminirani i to s više slojeva koji sadrže metale, plastiku i premaze. Na tržištu se pojavljuju i alternativne opcije puput Eco-Tube-a, 100% papirnate tube koja je u potpunosti reciklabilna.

Kontaminacija otpadnog papira gore navedenim predmetima podiže troškove reciklaže i povećava količinu otpada koja završi na deponijima. Navedeni otpad najčešće dobrom namjerom završi u kontejneru za papir zbog zavaravajućeg izgleda i nedostatka oznaka.

Rješenje?

Rješenje problema se nazire u boljem dizajnu proizvoda, transparentnijem označavanju sastava ambalaže/proizvoda kao i zelenim politikama velikih korporacija. Starbucks i Mc Donalds već eksperimentiraju s upotrebom višekratnih čaša koje funkcioniraju na depozitnom sustavu, a njihove mušterije su pokazale velik interes za projekt.

Coffee delivery photo created by diana.grytsku – www.freepik.com

Show CommentsClose Comments

Leave a comment