Porez na nereciklabilnu plastičnu ambalažu jedan je od novih poreza kojima će se financirati  otplata EU duga od 750 milijardi EUR-a, a kojim će se financirati izdvajanja za mjere oživljavanja gospodarstava pogođenih koronakrizom. Objavljeno je to u dokumentu koje je prihvatilo Europsko vijeće 21. srpnja ove godine.

Ovaj porez uvest će se 1. siječnja 2021., implementirat će ga sve države članice te će  njime otplaćivati zajednički EU dug. Stopa poreza je 0,80 kn/kg nereciklabilne plastične ambalaže.

Detalji potrebni za implementaciju još nisu razrađeni. Koji će biti kriteriji za određivanje (ne)reciklabilnosti plastične ambalaže? Hoće li se utvrditi zajednička pravila igre ili će svaka država za sebe određivati pravila na koji će način prikupljati ovaj porez? Potonji scenarij, u kojem bi svaka država određivala nacionalne kriterije o vrstama i količinama (ne)reciklabilne plastične ambalaže, mogao bi imati negativni efekt na  zajedničko EU tržište i zakomplicirati poslovanje EU gospodarstvu.

U svakom slučaju, i u Hrvatskoj bi već od 1. siječnja iduće godine trebale stupiti na snagu izmjene propisa kojima će se regulirati (oporezivati) stavljanje na tržište proizvoda koji se prodaju u nereciklabilnoj plastičnoj ambalaži, a čime će se morati pozabaviti novo-formirano Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Novi porez na plastiku samo je jedan od mnogih primjera kako je bilo logično i opravdano da se „staro“Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pripoji Ministarstvu gospodarstva.  

Ostavi komentareZatvori komentare

Ostavi komentar