U Osijeku se 5. lipnja u organizaciji tvrtke TERA Tehnoplis d.o.o. održala radionica pod nazivom „Kreni u budućnost bez plastike“, a s ciljem što bolje informiranosti o novoj EU regulativi u području plastike i ambalaže.

Radionica je održana baš na dan kada je u Službenom listu Europske unije objavljena Direktiva 2019/904 Europskog parlamenta i vijeća o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš ili tzv. Single-use plastics direktiva.

Ova se Direktiva primjenjuje na određene plastične proizvode za jednokratnu uporabu, na proizvode od oksorazgradive plastike te na ribolovni alat koji sadržava plastiku. Države članice sada imaju rok do 3. srpnja 2021. usvojiti nacionalne propise koji su potrebni radi usklađivanja s ovom Direktivom.

Donosimo neke od najvažnijih odredbi ove Direktive koje će se morati implementirati i u Hrvatskoj.

Zabrana stvaljanja na tržište određenih plastičnih proizvoda

Od 3. srpnja 2021. zabranjuje se stavljanje na tržište sljedećih plastičnih proizvode za jednokratnu uporabu:    

  • Štapića za uši,
  • Pribora za jelo (vilice, noževi, žlice, štapići za jelo),
  • Tanjura,
  • Slamki,
  • Štapića za miješanje napitaka,
  • Štapića namijenjenih pričvršćivanju na balone i njihovu pridržavanju,
  • Spremnika za hranu izrađenih od ekspandiranog polistirena, tj. posuda kao što su kutije, s poklopcem ili bez njega, koji se upotrebljavaju za držanje hrane,
  • Spremnika za napitke izrađenih od ekspandiranog polistirena,
  • Čaša za napitke izrađenih od ekspandiranog polistirena.

Promjena dizajna određenih plastičnih proizvoda

Spremnici za napitke zapremine do tri litre, tj. posude za tekućine, kao što su boce za napitke, uključujući njihove čepove i poklopce, te višeslojna (kompozitna) ambalaža za napitke, uključujući njihove čepove i poklopce, moći će se staviti na tržište samo ako ti čepovi i poklopci ostaju pričvršćeni za spremnike tijekom faze predviđene uporabe proizvoda. Rok za prilagodbu je 3. srpnja 2024.

Proširena odgovornost proizvođača

U Hrvatskoj je već na snazi proširena odgovornost proizvođača za plastičnu ambalažu. Stupanjem na snagu Single-use direktive proširena odgovornost proizvođača obuhvatit  će i druge proizvode kao što su:

  • Vlažne maramice
  • Baloni
  • Duhanski proizvodi s filtrom
  • Ribolovni alat koji sadržava plastiku

Od sudionika na radionici u Osijeku moglo se i čuti da osim plastičnih proizvoda obuhvaćenih Sigle-use plastics direktivom postoje i drugi problematični plastični proizvodi za koje nemamo dobra rješenja. Istaknut je tako primjer plastičnih lampaša i plastičnog cvijeća koje u tonama završava na našim grobljima pa komunalna poduzeća koja upravljaju grobljima imaju velike probleme s ovim otpadom budući da u Hrvatskoj ne postoje tvrtke koje ga recikliraju, a njegov izvoz je vrlo skup.

Može se zaključiti da je Single-use plastics direktiva mali korak ka smanjenju gomilanja plastičnog otpada u okolišu.  No, za veće iskorake bit će potrebni radikalno novi tehnološki i poslovni modeli kao što je razvoj biorazgradive plastike iz fosilnih izvora,  razvoj bioplastike, kemijskog recikliranja, najam, usluga, dijeljenje umjesto vlasništva nad proizvodom  te nova ESG (environment, social, governmental) korporativna kultura.

Ukoliko niste sigurni na koji će način Single – use plastics direktiva utjecati na Vaš biznis pišite nam na https://kruzna-ekonomija.com/kontakt/

Show CommentsClose Comments

Leave a comment