Ministarstvo zaštite okoliša je Izmjenama i dopunama Zakona o održivom gospodarenju otpadom (NN, 14/19) ukinulo obavezu upisa u Očevidnik prijevoznika otpada za poslovne subjekte koji prevoze vlastiti proizvodni otpad, što je dobra vijest. U obavezi upisa u Očevidnik prijevoznika otpada ostaju samo oni prijevoznici koji prevoze otpad za potrebe drugih, ali i sakupljači i obrađivači otpada koji prevoze otpad.

Upis u očevidnik je jednostavna procedura, ali za one tvrtke koje isto zaborave ili kojima je promakla ta informacija slijedi kazna od nevjerojatnih 150.000,00 do 400.000,00 kn, a odgovornoj osobi u pravnoj osobi 50.000,00 do 100.000,00 kn. Usporedimo to s kaznom za vožnju s vozačkom dozvolom kojoj je istekla valjanost koja iznosi 500,00 odnosno 1.000,00 kn za fizičke osobe.

Loša vijest je da su tvrtke upisane u Očevidnik prijevoznika otpada dužne voditi Očevidnik o nastanku i tijeku otpada putem mrežne aplikacije (e-onto). Ova obaveza za prijevoznike otpada stupa na snagu 15. kolovoza 2019 godine. Također je potrebno svake godine “obnavljati” svoj upis u Očevidnik na propisanom obrascu.

Ako imate pitanja ili trebate konzultantske usluge vezano za upis u Očevidnik prijevoznika pišite nam. https://kruzna-ekonomija.com/contact/

Ostavi komentareZatvori komentare

Ostavi komentar